codfish - kopie
Recepten

Benodigdheden:

  • Oven op 275°C
  • 60 gram Flammkuchencrème
  • Maximaal 100 gram kleingesneden overige ingrediënten
  • 3 à 4 minuten baktijd (afhankelijk van uw oven)

Stap 1:
De Flammkuchenoven voorverwarmen op 280°C onderwarmte en 270°C bovenwarmte.

Indien u gebruik maakt van een heteluchtoven of combisteamer, houd dan rekening met het volgende: 275°C Droge lucht. Geen vocht toevoegen! Ventilator uitschakelen of op laagste stand indien dit laatste niet mogelijk is.

Indien u geen speciale Flammkuchen of pizzaplaat gebruikt, maar bakt op een standaard bakplaat, dient deze omgekeerd in de oven te worden geplaatst.
U bakt dan dus eigenlijk op de bodem, waardoor extra hitte ontstaat op de onderkant van de Flammkuchenbodem, om zo tot het best haalbare resultaat te komen.

Stap 2
U neemt één verse Flammkuchenbodem en verwijdert het vetvrij papier.

Indien de Flammkuchen is bevroren, deze eerst ontdooien.

Stap 3
De bodem op een Flammkuchenplankje leggen en deze met circa 60 gram Flammkuchencrème gelijkmatig insmeren. Let op: de buitenste rand 1 cm vrijhouden van crème, zodat deze nog iets kan uitlopen.

Indien de Flammkuchen tot aan de rand wordt ingesmeerd, bestaat de kans dat de Crème uitloopt en onder de bodem terechtkomt, waardoor deze vastplakt aan de steen- of bakplaat, wat scheuren tot gevolg kan hebben.

Indien u de crème zelf maakt, bij voorkeur crème Fraîche en sourecream 1:1 mengen en op smaak brengen met zout (10 gr. p/ltr.), peper uit de molen (25 slagen p/ltr.) en vers geraspte nootmuskaat (3 gr. p/ltr.). Belangrijk is om deze verhouding aan te houden, wanneer u besluit de crème zelf te maken. De verdeling zorgt voor het optimale vetpercentage Uiteraard kunt u deze crème naar eigen idee verder op smaak maken met bijvoorbeeld piri-piri, geperste knoflook, truffelpanade, olijvenpasta etc. Voor de zoete varianten, de crème in dezelfde verhouding als de hartige variant, echter de zout, peper en nootmuskaat vervangen door 75 gram vanillesuiker.

Stap 4
De bodem vervolgens gelijkmatig beleggen met ingrediënten naar keuze.

Let op: Less is more; klein gesneden en niet te zwaar beleggen. Dit kan ‘en brunoise’ of ‘en julienne’, zolang er maar geen zware plakken kaas of hele plakken ham op worden gelegd. Vanwege de korte baktijd, zal niet het gewenste resultaat worden bereikt. Totaalgewicht van 100 gram ingrediënten, exclusief crème is meer dan voldoende. Wordt de bodem zwaarder belegd, zal de kern zacht blijven, waardoor de krokante bite verdwijnt.

Stap 5
De baktijd in een voorverhitte oven op 275 °C bedraagt slechts 3 minuten! De baktijden en temperaturen kunnen natuurlijk per oven iets afwijken.

We wensen veel bak plezier en Bon Appétit!

 

Voorbeeldvariaties:

  • Met stukjes (gerookt) spek en uien (traditionele versie)
  • Gerookt buikspek, ui en met kaas overbakken
  • Gerookt buikspek, ui, paddenstoelen en knoflook
  • Gerookt buikspek, ui, tomaat, knoflook en chilipeper
  • Gerookt buikspek, schapenkaas en bieslook
  • Stukjes kipfilet met kerrie en ananas (gedroogd)
  • Tonijn, tomaat en ui (tonijn niet meebakken)
  • Garnalen, ui en bieslook
  • Garnalen, lente-ui, peperoni, Parmezaanse kaas en gegrilde paprika
  • Gerookte of verse zalm, ui en bieslook. Eventueel stukjes venkel toevoegen
  • Munsterkaas, kummel en gerookt spek
  • Flammkuchencrème met piri-piri, chorizo, zongedroogde tomaat, rozemarijn
  • 2 Biologische eieren op de crème leggen, Provençaalse kruiden, sjalot, geschilde bleekselderij en geraspte gruyère Kaas

 

Exclusieve, gastronomische varianten:

  • Gebakken paddenstoelen, dragon en sjalot met gerookte ganzenlever
  • Idem plus vers geschaafde wintertruffel
  • Flammkuchencrème met hoisin, gekonfijte eendenborst, bleekselderij en komkommer (komkommer na het bakken toevoegen)
  • Iberische ham, gedroogde tomaat en gedroogde olijf
  • Crème met theelepel wasabi, na bakken rauwe tonijn opleggen en met kikomansoja uit bijvoorbeeld een verstuiver aromatiseren.
  • Asperges (Aspergevocht sterk reduceren en door de Crème mengen) stukjes zeer kort gekookte asperge, lamsham. Na bakken gekruimeld ei en lamsoren / zeekraal toevoegen
  • Mosselen (Mosselvocht sterk reduceren en door de Crème mengen), gepelde mosselen verdelen over de Flammkuchen met stukjes fijne knoflook, bleekselderij en tomaat. Na bakken bestrooien met gehakte peterselie.

 

Vegetarische Variaties

  • Ui, kaas, paddenstoelen en paprika
  • Schapenkaas en peperoni
  • Courgette, ui en kaas
  • Rauwe spinazie en schapenkaas
  • Geitenkaas, olijven en tomaat (olijven en tomaat gedroogd)
  • Geitenkaas, rode Biet. Na het bakken afmaken met rucola en balsamico
  • Munsterkaas en kummel ( let op: de munster in zeer kleine dobbelsteentjes snijden, daar deze geheel uitloopt.

 

Voorbeelden voor zoete (Dessert) Variaties

  • Appel en kaneel, evt. vervolgens flamberen met 1 cl Calvados
  • Banaan, chocoladesnippers en Amaretto
  • Peer en chocoladesnippers
  • Aardbeien en vanillesaus
  • Amarenekersen (uitgelekt), iets van de siroop aan de crème toevoegen
  • Gedroogde Pruimen, Vijgen en een klein beetje honing
  • Almhof Straciatellakwark, gedroogde vijg, hazelnootjes en honing
  • Gojibes, Granberries, Rozijnen geel en zwart, Pruimedanten, Amandelspijs en Pistache

 

Crème vervangen door Nutella (verwarmen zodat deze gemakkelijk smeerbaar is)
en beleggen met:

  • Banaan en kokosrasp
  • Gewelde en uitgelekte Amarene Kersen

 

Er zijn honderden variaties mogelijk, echter bedenk dat Flammkuchen erbij gebaat zijn niet te dik te worden belegd. Uiteraard kunt U kiezen voor eigen variaties, maar houd er rekening mee dat alles klein wordt gesneden en uit droge ingrediënten bestaat, om te voorkomen dat de bodem niet optimaal gaar wordt. Indien u bijvoorbeeld kiest voor tomaten, kappertjes of olijven, droog deze dan voor het bakken in de warmkast of oven zodat het vocht verdampt.

Specificatie bodems:

  • Ovaal (38 x 29 cm); het originele ovale Elzasser formaat
  • 110 gram; authentiek en typisch Elzasser dikte
  • Ingrediënten: 3 soorten Elzasser graan welke tussen de molensteen vermalen wordt tot een soort bloem, gist en Elzasser water 
  • Zonder chemische bestrijdingsmiddelen en zonder toevoegingen van conserveringsmiddelen

Houdbaarheid van de bodems:

  • 4 dagen na openen van verpakking bij maximaal +3°C
  • 21 dagen bij maximaal +3°C, vers en in originele verpakking
  • 12 maanden bij -18°C, diepgevroren en in originele verpakking

Verpakking:

De bodems zijn luchtdicht verpakt met tussen iedere bodem vetvrij papier.